Špičkové technologie pro dekorativní úpravy betonu
Články
Časté dotazy
Kontakt
Košík
Ražený beton
odstíny, barvení a vsypy

PALM Crete ražený beton je probarvován pomocí dvou nejvíce populárních metod barvení nového betonu, a to pomocí technologie INTEGRAL COLORTM (speciální pastovité pigmenty pro barvení betonu) a povrchovými tvrdidly, neboli vsypy, které jsou označovány také jako CSH (Color Surface Hardener).

Oba způsoby dokážou povrch betonové plochy intenzívně probarvit. V případě použití technologie CSH má povrch vyšší obrusuodolnost. Technologie INTEGRAL COLORTM zase nabízí zákazníkům reálnější odstíny přírodních materiálů. Detailnější popis jednotlivých technologií najdete na stránkách popisující tyto technologie - viz aktivní odkazy.

Ražený beton PALM Crete je dodáván často v kombinaci obou těchto technologií s přidáním barevných odbedňující hmot - separátorů pro snadné sejmutí raznic. Výsledkem je jedinečný povrch s důrazem na vysokou estetickou hodnotu.

Aby ražený beton PALM Crete mohl skutečně být vhodnou alternativou pro přírodní kámen, je možné ještě aplikovat dodatečné probarvení betonového povrchu technologií ACID STAIN, případně ACW STAIN. Tato technika technika však vyžaduje velké zkušenosti a solidní výtvárné cítění.

Integrované barvení raženého betonu

Technologie INTEGRAL COLORTM probarvuje celou vrstvu betonu. Jedná se o speciální pigmenty, vytvořené pro barvení dekorativního raženého betonu. Pigmenty jsou zpravidla dodávané v práškové nebo pastovité formě. V některých případech jsou pigmenty dávkované formou granulátu.

V případě všech typů hotových výrobků - pigmentů pro barvení dekorativního raženého betonu, se jedná o směsi syntetických a naturálních pigmentů, na bázi oxidů železa. Tyto pigmenty jsou speciálně upraveny tak, aby probarvovaly čerstvou betonovou hmotu stejnoměrně. Velkou výhodou této technologie jsou přirozené odstíny na hotové ploše dekorativního raženého betonu, které odpovídají více skutečným odstínům stavebních materiálů, jako je kámen, dřevo a cihla, než je tomu v případě technologie CSH.

Kde je možné systém INTEGRAL COLORTM použít

Přirozené odstíny a reálnost povrchu - tento systém je vhodný všude tam, kde je požadován konečný odstín hotové plochy z dekorativního raženého betonu v přírodních barvách, které více reflektují reálné přírodní odstíny.

Pro všechny betonové konstrukce - tímto systémem je možné probarvit a zhotovit horizontální i vertikální betonové konstrukce. Vhodné např. pro schodiště (podstupnice), plotové stříšky, bazénové lemy, zahradní obrubníky, skály a pod.

Hloubkové probarvení - použití INTEGRAL COLORTM stejnoměrně probarvuje celou vrstvu dekorativního raženého betonu. V případě rázového poškození dekorativního reliéfu, způsobené pádem těžkých, nebo ostrých předmětů, není případné poškození tohoto povrchu postřehnutelné.

Čistější proces provádění - vzhlem k tomu, že je na staveniště dodáván již probarvený beton, odpadá prašný proces aplikace vsypu CSH.

Odolnost vůči mrazu - technologie INTEGRAL COLORTM je vhodná pro aplikace v klimatických podmínkách ČR, kde je nutné zajistit odolnost nosné ražené betonové konstrukce vůči mrazu a zmrazovacím cyklům, a to s ohledem na prostředí, ve ketrém bude konstrukce užívána. V klimatických podmínkách ČR je to alespoň dosažení odolnosti betonu vůči vlivu prostředí (chemické rozmrazovací látky) podle ČSN EN 206-1 v kategorii XF3, nebo spíše XF4. Vzhledem k obšírnosti této problematiky a v případě požadavků dalších informací doporučujeme kontaktovat technické oddělení PALM Crete.

Aplikace po celou sezónu - použití této technolohie je vhodné v průběhu celé sezóny pro venkovní aplikace. Její velkou výhodou je použití i v horkých dnech, kdy odpadá jeden krok navíc, a to probarvování betonu na stavbě vsypem CSH. Tímto je celý proces realizace raženého betonu urychlen a sníženo tak riziko přesychání povrchové vrstvy. Ve svém důsledku je tak odstraněno také riziko delaminace povrchové probarvené vrstvy.

Omezení

Intenzita barev - technologií INTEGRAL COLORTM není možné dosáhnout intenzivních sytých až pastelových odstínů, které jsou tolik typické pro technologii CSH.

Obrusuodolnost povrchu - konečná odolnost povrchu raženého betonu, probarveného technologií INTEGRAL COLORTM, je dána kvalitou použité směsi betonu a konečného utěsnění povrchu. U této technologie doporučujeme používat receptury betonu v kategorii C30/37 XF4 Smax16; S90 s ohledem na klimatické podmínky provádění, složitost plochy apod. Tento beton kvalitativně odpovídá silničním betonům se stejnou odolností povrchu vůči opotřebení.

Odstíny raženého betonu - CSH vsypy

Povrchová tvrdidla, neboli CSH (vsypy),jsou speciálně vyrobé předmíchané práškové směsi, které jsou zpravidla ručně rozsypány po čerstvě uloženém betonu. Po dostatečném provlhnutí vsypané vrstvy vlhkostí z betonu, je tento vsyp zahlazen do povrchu betonu speciálními nástroji. Na rozdíl od technologie INTEGRAL COLORTM, kde je probarvena celá masa betonu, je v případě technologie CSH probarvena pouze tenká povrchová vrstva o tloušťce cca 2 mm. Vzhledem k tomu, že se jedná o takto tenkou vrstvu a pigment je koncentrovaný pouze do povrchu, dosahuje výsledné probarvení raženého betonu velmi pastelových odstínů.

Kde je možné tento systém použít

Silné a pastelové odstíny - tento systém probarvení povrchu raženého betonu doporučujeme provádět všude tam, kde je požadavek zákazníka na silné až pastelové probarvení povrchu ražené betonové konstrukce (desky).

Ostré kontury designu - probarvení raženého betonu pomocí systému CSH vytváří ostřejší kontury raženého designu.

Variabilita barev - v případě požadavku na dosažení vzhledu reálného kamene, kde je kombinace několika odstínů, je tento systém vhodnější.

Obrusuodolnost povrchu - všude tam, kde je požadavek na vyšší obrusuodolnost povrchu raženého betonu. Podle nejnovějších výzkumů je tato výhoda sporná, a to vzhledem k velkým rozdílům ve způsobu provádění testovacích metod a skutečně reálnému způsobu zatížení ploch z raženého betonu.

Omezení

Reálnost povrchu - technologií CSH lze dosáhnou velmi pastelových barev, které však ve svém důsledku poskytují až nereálné a kýčovyté odstíny hotového povrchu raženého betonu.

Pouze pro horizontální povrchy - techologie barvení dekokorativního raženého betonu CSH je, vzhledem ke své povaze aplikace, vhodná pouze na barvení horizontálních povrchů.

Velmi prašný proces - probarvení raženého betonu technologií CSH způsobuje silné znečištění v okolí stavby. Rozhozem po ploše jsou jemné části pigmentu roznášeny vzduchem a mají tendenci úlpět na ostatních betonových konstukcích. Jejich následné odstranění z nechráněných ploch je velmi komplikované až nemožné. Přilehlé konstrukce je nutné pečlivě ochránit např. zakrývací fólíí.

Zdravotní komplikace - velmi jemné části cementu a pigmentu mohou také způsobovat zdravotní komplikace pracovníkům a je nutné používat vhodné ochranné pomůcky, zejména respirátory.

Sezónní omezení - CSH technologie není příliš vhodná pro aplikaci v letních měsících, kdy může docházet k přesychání povrchu čerstvého betonu před samotným procesem aplikace CSH. Výsledkem může být delaminace probarvené vsypové vrstvy od základní nosné betonové desky v časovém horizontu několika měsíců.

Odolnost vůči mrazu - přestože většina vypů CSH má vysokou odolnost vůči mrazu a zmrazovacím cyklům, je nutné aby také čertvý beton pro nosnou betonovou desku, na který se vsyp (CSH) aplikuje, odpovídal klimatickým podmínkám, ve kterých bude konstrukce užívána. V klimatických podmínkách ČR je to alespoň dosažení odolnosti betonu vůči vlivu prostředí (chemické rozmrazovací látky) podle ČSN EN 206-1 v kategorii XF3, nebo spíše XF4. To jde však proti technickým možnostem proveditelnosti technologie raženého betonu, který je probarvován technologií CSH, ve venkovním prostředí. Vzhledem k obšírnosti této problematiky a v případě požadavků dalších informací doporučujeme kontaktovat technické oddělení PALM Crete.

Jedná se o celoplošné probarvení raženého betonu základním odstínem - tzv. dominantním odstínem.

Našim zákazníkům nabízíme špičkové a inovativní výrobky pro stavebnictví. Patří mezi ně čistící prostředky pro různé povrchy, impregnace, technologie dekorativního betonu a výrobky pro výtvarné práce s betonem. S našimi produkty získáte nejen estetické výsledky, ale i dlouhodobou ochranu svých projektů.
PALM Crete.cz
Copyright © 2024 PALM Crete.cz |
Shop by