Špičkové technologie pro dekorativní úpravy betonu
Články
Časté dotazy
Kontakt
Košík
Ražený beton
kvalita betonu

PALM Crete doporučuje pro dekorativní ražený beton zvolit takovou recepturu, která odpovídá budoucímu účelu použití konstrukce a klimatickým podmínkám v průběhu zhotovování. O možných variantách vhodných receptur je VŽDY nutné poradit se s odborníkem.

Tloušťka betonové desky pro ražený beton

Tloušťka betonové desky pro dekorativní ražený beton se liší v závislosti na budoucím zatížení. Níže uvádíme doporučené minimální tloušťky podle jednotlivého druhu zatížení betonové konstrukce.

  • zatížení pouze pohybem osob (minimálně 100 mm)
  • zatížení pojezdem lehkými osobními automobily (minimálně 120 mm)
  • zatížení pojezdem automobily do 3,5 tuny (minimálně 150 mm)
  • zatížení pojezdem nákladními vozidly (nutné spočítat statický výpočet a tl. navrhnout)

Vyztužení betonové konstrukce

Betonová nosná deska pro dekorativní ražený beton bývá vyztužena PP vlákny (polypropylen monofilamentní) pro omezení vzniku povrchových mikrotrhlin a zvýšení mrazuvzdornosti. Jiný účel tyto PP vlákna nemají! Vyztužení ocelovými vlákny, případně KARI sítěmi se zpravidla neprovádí. Jejich použití je ojedinělé a spíše záleží na technických okolnostech stavby, které může posoudit pouze odborník.

Receptura betonu

Pro dekorativní ražený beton se používají vždy certifikované receptury, které kvalitativně odpovídají účelu použití ražené betonové konstrukce. Zpravidla se jedná o beton pro venkovní plochy, zatížené chůzí lidí, nebo pojezdem motorových vozidel. V obou případech a s přihlédnutím ke klimatickým podmínkám ČR (střídání mrazu a tání v kombinaci se solí a CHRL) je nutné zvolit recepturu, která bude mrazuvzdorná a bude mít stupeň odolnosti vůči vlivu prostředí v kategorii XF3, nebo lépe XF4. ČSN 206-1 detailně popisuje také minimální obsah cementu a maximální množství vody na záměs. Podcenění základní receptury vždy vede k destrukci dekorativního raženého betonu.

Kamenivo v betonu

Betonová receptura pro dekorativní ražený beton obsahuje cca 60 % písčité frakce 0/4. Kamenivo 4/8 případně 8/16 a jeho konkrétní množství je nutné zvolit vždy s ohledem na požadovaný dekorativní efekt a s přihlédnutím k technickým podmínkám stavby. Při použití nižších frakcí kameniva, je nutné uvažovat o menších modulech pro řezané smršťovací spáry.

Našim zákazníkům nabízíme špičkové a inovativní výrobky pro stavebnictví. Patří mezi ně čistící prostředky pro různé povrchy, impregnace, technologie dekorativního betonu a výrobky pro výtvarné práce s betonem. S našimi produkty získáte nejen estetické výsledky, ale i dlouhodobou ochranu svých projektů.
PALM Crete.cz
Copyright © 2024 PALM Crete.cz |
Shop by